Generell info
Først og fremst, alle som har permanent bosted i et land utenfor EU (eller som bor i et EU-land, og reiser til et land utenfor), har rett til å få refundert moms på kjøp av varer når de forlater landet de har besøkt. Dette gjelder, såvidt jeg vet, ikke nordmenn i Sverige, men ellers skal det gjelde så godt som overalt. Rusmidler og andre forbruksvarer, samt enkelte andre varekategorier, gir ikke rett til momsrefusjon, men klær, sko, interiørartikler, smykker og elektronikk (o.s.v.) omfattes av godet. Før man får refundert momsen på disse varene, er det ytterligere to betingelser som må møtes, og det er at bedriften er tilknyttet et av momsrefusjonsselskapene (de største er Global Blue og Premier Tax Free), og at vareverdien overstiger en viss sum. I Tsjekkia er denne magiske grensen satt ved 2000CZK, tilsvarende i underkant av 600NOK. Bedrifter tilsluttet et momsrefusjonsselskap, vil normalt ha plakater, skilt eller informasjonsbrosjyrer tilgjengelig i kasseområdet eller i butikkvinduet, og dermed signalisere at momsrefusjon er mulig, og hvilket selskap de er tilknyttet. Det er langt fra alle bedrifter som har momsrefusjonsskjemaer, og om bedriften har mistet tillatelsen til å fylle dem ut (f.eks. som en følge av mislighold av regelverket) men likevel gjør det, er svaret fra momsrefusjonsselskapene et likegyldig "synd for deg". Hvis ikke selger er godkjent, blir det ingen penger på deg.Prosedyre
Når du så har plukket ut varene du vil ha, og ser at summen overstiger den magiske grensen, må du informere selger om at du ønsker et momsrefusjonsskjema, og h*n vil muligens spørre hvilket land du kommer fra (ettersom det er meningsløst å fylle ut et sånt skjema for en svenske i Tyskland). Så vil skjemaet fylles ut, og kvitteringen din stiftes eller tapes på. Om du ønsker en egen kvittering, må du enten be om en kopi, eller avfotografere/scanne originalen før du reiser hjem, da originalen MÅ forbli festet til skjemaet. Om du handler for mindre enn minimumssummen, for deretter å gjøre et kjøp senere samme dag i samme butikk, og dermed handle for en tilstrekkelig høy totalsum, kan du be selger om å føre begge kjøp opp på ett skjema (forutsatt at du kan fremvise kvitteringen fra tidligere), og få refundert moms for begge de opprinnelig ukvalifiserte kjøpene.Når ferien nærmer seg slutt, kan du sitte på en større mengde skjemaer fra begge selskaper, og disse må du nå selv møysommelig fylle ut. Postene er gjerne navn, hjemland og passnummer, i tillegg til et felt for kortnummer. Refusjonen kan nemlig, avhengig av hva selskapet tilbyr i det aktuelle landet, foretas på tre vis:
- kontanter fra lokalt refusjonspunkt
- kontanter fra refusjonsskranke på flyplass
- pengeoverføring til kort
I de fleste tilfeller er refusjonsprosedyren som så: ved utreise pakkes varene det skal refunderes moms på i håndbagasjen. Du kan ha dem i bagasje som skal innsjekkes også, men her kan du møte et potensielt hinder: for å få refundert momsen din, må du oppsøke tollskranken og informere om at du har til hensikt å føre de aktuelle varene ut av landet. For å gjøre dette, skal du fremvise momsrefusjonsskjema, pass og boarding pass som viser at du skal reise tilbake til hjemlandet ditt, og du må gjerne vise tollbetjenten alle eller noen av tingene du skal fortolle. Ofte får man jo ikke boarding pass før man har sjekket inn bagasjen, og om du har alt du har kjøpt i en innsjekket koffert, får du neppe noe stempel i skjemaet ditt. Normalt bør en utskrift fra flyselskapets billettsystem gjøre susen, men det enkleste er altså å ha alt, eller i det minste noe fra hvert skjema, i håndbagasjen, og møte opp ferdig innsjekket.
Når tollbetjenten har gitt deg sitt stempel, er det straka vegen til refusjonsskranken. Her viser du pass og leverer inn skjema, og får tilbake momsen din. Om du ender opp på en underutviklet terminal uten en slik skranke, vil du uansett kunne finne en postkasse fra refusjonsselskapet hvor du kan sende skjemaene dine (du får utlevert en konvolutt sammen med skjemaet, og kan sende alle skjemaer fra samme selskap i én konvolutt), men sørg da for å få skrevet ned kortnummeret ditt først!
Alternative løsninger
Om du ønsker å få pengene på kort (gjerne aktuelt om du skal ha tilbake store summer), bør du huske å notere ned skjemaets ID-nummer, som gjerne står helt øverst. Dette trenger du dersom du senere skal søke opp saken din, eller henvende deg til et refusjonsselskap angående det aktuelle skjemaet. Vær også klar over at gebyrer kan påløpe, og at behandlingstiden kan være på mangfoldige uker.Det enkleste er derfor å ta kontanter, og om du er heldig, kan du faktisk få ut pengene dine før du reiser fra feriestedet! I Praha finnes det f.eks. to refusjonspunkter for Premier Tax Free, ett i tredje etasje av den gigantiske og vidunderlige krystall- og granatforhandleren Celetná Crystal, og ett hos gullsmeden U České Orlice (begge i Celetná-gaten som går fra Staroměstské náměst til Praška brana, så det er svært tilgjengelig for turister! Sistnevnte tar alle Premier Tax Free skjemaer, unntatt de utstedt av Celetná Crystal). Møt opp med utfylte skjemaer, et kredittkort og pass. De tar kopi av kort og pass, stempler skjemaet ditt og gir deg det og pengene dine tilbake. Deretter er det ditt ansvar å tollklarere og postlegge skjemaet på flyplassen - om Premier Tax Free ikke mottar skjemaet ditt, belaster de kortet ditt for summen du har fått refundert.
Til slutt
Du får som regel ikke tilbake hele momsen, og det oppgis ikke hvorvidt den prosentandelen du ikke får blir igjen hos myndighetene, eller om det regnes som et behandlingsgebyr til momsrefusjonsselskapet, men i Tsjekkia er det ihvertfall slik at de fleste varer er ilagt 20% moms, og at du i praksis får tilbake 14 % av vareverdien (altså 70 % av momsen, som utgjør 17% av bruttopris). Det kan kanskje se ut som om det er en del jobb med disse skjemaene, men når man vet hva man gjør, og hvorfor man gjør det, er det egentlig ganske rett frem. Dessuten kan man spare en god del penger dersom man har svidd av tilstrekkelig på handleturen - da jeg nylig var i Praha med familien, fikk vi tilbake over 1000NOK, og det er vel ikke penger noen har lyst til å kaste ut av vinduet?Og dersom du drar til Praha og ønsker å spare litt ekstra, kan det kanskje friste med rabattkuponger på 5% hos Erpet (forhandler av krystall, porselen og smykker fra eksklusive, tsjekkiske produsenter) og Celetná Crystal? Takket være dem, var den totale innsparingen vår på over 1300NOK, og gratis penger skal man ikke si nei til (med mindre de er skitne. Da bør man si nei)!
Dette er hva jeg kaller folkeopplysning på høyt nivå! Så opplysende at det ble litt mye for meg.... Jeg vil heller ha mer bibel-babbel!
SvarSlett